Полезно

Кратка история на входните врати

В ежедневието си се сблъскваме с най–различни предмети, без изобщо да си даваме сметка как са се появили те. Входната врата е символ на гостоприемство и способността да се разкрие семейното пространство, но също е и защита от нежелани посетители.

Най–древните врати, които са намерени, били дървени и са открити в Швейцария. Били са изработени от Явор. Според броят пръстени на дървесината е установено, че датират от преди повече от 5000 години. Това води до заключението, че първите врати са се появили в Европа. При тях и обковът е също много добре запазен. Имало е врати направени от дървени летви, които са изглеждали много оригинално. Най–вероятно са били използвани от хора, които са живеели на крайбрежието на швейцарските езера. Това всъщност е и мястото, където те са били открити.

Най–старата врата, която все още се използва, е открита в Обединеното Кралство. Учените са намерили впечатляващ брой врати от по–късни периоди. Те са били изработени от различни материали: бронз, желязо, камък. Най–често срещани са изработките от дървесина. Тя се ползва като основен материал още от древността.

В наше време с напредването на технологиите, вече съществуват 13 различни класа на взломоустойчивост при различните блиндирани врати. За 6-ти и 7-ми клас можем да кажем, че те стандартно се използват в банките – за трезорите. Вратата, която е с най–високия клас – 13-ти се намира във Форт Нокс. Дебелина на стоманата ѝ е от 1 метър, а теглото около 20 тона. Това е една доста масивна, с изключителна здравина врата.

Ето и няколко съвета при избор на нова входна врата

В днешно време има много различни модели входни врати. На пазара има голямо разнообразие от предложения за всеки вкус. Входната врата е важна за всеки един дом, тя е първото впечатление на гостите Ви още с влизането, затова избирайте внимателно! Заделете нужното време, за да се запознаете какво се предлага, на какви цени, за да вземете премислено решение. Смяната на входната врата е доста сложен процес и едва ли ще искате да преминавате няколко пъти през него.

Ако вашата входна врата ще бъде изложена на пряка слънчева светлина, то тогава е желателно да се насочите към модели, които имат предпазна защита на покритието. Така ще сте сигурни, че вратата Ви няма да промени цвета си след известно време.