Входна врата модел T-100 Antik от Порта Нова
Полезно

Кратка история на входните врати

В ежедневието си се сблъскваме с най–различни предмети, без изобщо да си даваме сметка как са се появили те. Входната врата е символ на гостоприемство и способността да се разкрие семейното пространство, но също е и защита от нежелани посетители.

Най–древните врати, които са намерени, били дървени и са открити в Швейцария. Били са изработени от Явор. Според броят пръстени на дървесината е установено, че датират от преди повече от 5000 години. Това води до заключението, че първите врати са се появили в Европа. При тях и обковът е също много добре запазен. Имало е врати направени от дървени летви, които са изглеждали много оригинално. Най–вероятно са били използвани от хора, които са живеели на крайбрежието на швейцарските езера. Това всъщност е и мястото, където те са били открити.

Най–старата врата, която все още се използва, е открита в Обединеното Кралство. Учените са намерили впечатляващ брой врати от по–късни периоди. Те са били изработени от различни материали: бронз, желязо, камък. Най–често срещани са изработките от дървесина. Тя се ползва като основен материал още от древността.

В наше време с напредването на технологиите, вече съществуват 13 различни класа на взломоустойчивост при различните блиндирани врати. За 6-ти и 7-ми клас можем да кажем, че те стандартно се използват в банките – за трезорите. Вратата, която е с най–високия клас – 13-ти се намира във Форт Нокс. Дебелина на стоманата ѝ е от 1 метър, а теглото около 20 тона. Това е една доста масивна, с изключителна здравина врата.

Ето и няколко съвета при избор на нова входна врата

В днешно време има много различни модели входни врати. На пазара има голямо разнообразие от предложения за всеки вкус. Входната врата е важна за всеки един дом, тя е първото впечатление на гостите Ви още с влизането, затова избирайте внимателно! Заделете нужното време, за да се запознаете какво се предлага, на какви цени, за да вземете премислено решение. Смяната на входната врата е доста сложен процес и едва ли ще искате да преминавате няколко пъти през него.

Ако вашата входна врата ще бъде изложена на пряка слънчева светлина, то тогава е желателно да се насочите към модели, които имат предпазна защита на покритието. Така ще сте сигурни, че вратата Ви няма да промени цвета си след известно време.

Кратка история на входните врати
Гласувай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *