Монтаж на интериорна плъзгаща врата
Полезно

Стандарт за монтаж на плъзгаща интериорна врата

Сглобяване на каса

Сглобяват се елементите на касата /страници и хоризонтала/, след което с рулетка измерваме отвора на крилото.

Монтаж на плъзгаща интериорна врата

Пример:

  • за крило 80 см, стандартът е 808 мм;
  • за 60 см –608 мм;
  • за 70 см –708 мм;
  • за 90 см – 908 мм.

Ако това разстояние е по-малко, то следва да разпънем двете страници до препоръчителния размер. Ако разстоянието е по–голямо /над 810 мм/, то се препоръчва отнемане на хоризонталата до необходимия размер. Целта на достигането до стандартния размер е постигане на равномерни фуги от двете страни на крилото и касата.

Плъзгаща интериорна врата и нейният монтаж

Центриране на каса

Изправяме касата в строителния отвор. Касата трябва да е центрирана спрямо зида и на равни разстояния от двете страни на строителния отвор. Ако има готов под, то касата ляга върху него. Ако няма готов под, поставяме подложки под касата, които трябва да са по-твърди /препоръчително PVC/, за да могат да поемат натиска на касата при последващо заклинване. Дебелината на подложките е нивото, което задава клиента +1-2 мм. аванс.

При монтаж на интериорна врата с уширение, то касата се позиционира в единия край на зида /от страната на отваряне на крилото/.

Заклинване на каса

Първоначално заклинваме касата от двете страни в горния й край, така че касата да е стабилно фиксирана в отвора. Клиновете е добре да се монтират в дълбочина след нута на первазите, за да не го деформират. Препоръчително е да се използват клинове, които да се оставят в отвора, а не да се демонтират. Така фиксираме касата и не позволяваме да се получи отклонение. След това нивелираме хоризонтала като ако е необходимо поставяме подложки в долния край на страницата, където е нужно. След това заклинваме в двата края на хоризонтала /точно над страниците/.

Монтаж на интериорна плъзгаща врата

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Забележка: Да се съблюдава натискът отгоре надолу да не е прекомерно голям, за да не се получи изкривяване на вертикалните страници. Това важи и за страничното заклинване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *