интериорна врата граде аксел орех рибейра
Полезно

Наръчник за начинаещи – по какъв най-лесен начин да изберем подходящата интериорна врата?

Интериорните Ви врати са за смяна и тогава в главата Ви започват да се въртят едни въпроси, които тотално Ви объркват. Дори има случаи, когато не знаете какви са точните питанки, за да си изберете най-подходящите врати. Затова сме ние, специалистите, за да Ви „светнем” на тази тема и да Ви предпазим от евентуални грешки. Ще се постараем да сме максимално полезни.

Кой е най-значимият фактор, по който да се водим?

За доста хора цената е определящ фактор и е най-важна, но не е точно така. Да, има тежест, но няма да Ви даде гаранция за качеството на интериорната врата. Най-правилният отговор на този въпрос е: Информираността Ви. Разберете, че за да направите добър избор на врата спрямо цена – качество, първо е нужно, даже задължително, да сте изключително запознати с всеки един детайл свързан с нея и производството ѝ. Само по този начин ще избегнете бъдещи неправилни решения.

Вече в последствие е добре да определите бюджет, по който да се водите и да започнете търсенето. Разбира се, това не значи, че ако харесате даден производител (вносител), предлагащ Ви наистина хубаво качество, трябва да се откажете заради сравнително малки разлики в крайната сума. Трябва да сте гъвкави и да успявате да балансирате между предлаганото и Вашите желания.

Интериорна врата

Цветове при интериорните врати

От темата пари, минаваме на материали, цветове, покрития и обков… Всичко свързано с производството на вратата, която Ви е нужна. Тук ще отбележим, че технологиите за направата на този продукт се развиват постоянно. В наши дни има огромно разнообразие от различни визуално изглеждащи врати. Цветовата гама варира от чисто бяло през всички нюанси на основните цветове чак до черно. Разбира се и тези, наподобяващи естествен фурнир с дървесните шарки.

Материал на изработка

При избора на материал е препоръчително да се спрете на такъв, който да е достатъчно твърд, както като конструкция, така и като покритието. На пазара се предлагат материали като MDF, HPL, HDF, ПДЧ, масивна дървесина и дори талашит. Всеки един от тях е с различно качество, но като цена нямат големи разлики. Изключение прави само масивът, но там вече трябва да сте добър познавач, за да не вложите маса пари за некачествен материал.

интериорна врата със стъкло

Нека разясним какво означават тези странни за Вас букви

  • HDF – много фини дървесни частици, слепени с восък, смоли, лакове, под много висока температура. Това ги прави и по-издръжливи на наранявания и удари.
  • MDF – отново същите частици със същите материали за слепване, но температура тук е по-ниска от гореспоменатите. Отново много висока издръжливост на третиране и нараняване.
  • HPL – тези врати са от пресован ламинат, не че покритието е такова, а самият панел. Много добри механични свойства, устойчив на вода и високи температури. Води се, че имат огнеупорни свойства на пожари ниво В1.
  • ПДЧ – пресовани дървесни частици. Tе не са толкова фини като MDF и HDF. Съответно нямат тази плътност, издръжливост и влаго устойчивост.
  • Масивна дървесина – най-качественият материал от досега изброените, но и най-скъпият. Имате голям избор – дъб, череша, бук, бряст, орех и много други. И, както разяснихме, трябва да се познавач на този вид материал, за да не съжалявате. Добър заместител на масива е конструкция от MDF или HDF с покритие от естествен фурнир. Така и финансово ще бъдете удовлетворени от цена и качество.
  • Талашит – най-ниският клас материал за изработка на врати, вече почти никъде не го използват, заради слабите му изолационни и устойчиви характеристики.

image001

Обков на вратата

Важен е и обковът поставен на интериорната врата. Неговото качество дава гаранция за дълголетието й. За финал отново ще Ви споменем колко е ценна информацията, която ще си набавите преди да направите избора за врати. Колкото по- подробна е тя, толкова по-доволни ще останете от направената инвестиция и толкова по-дълго време ще се радвате на красиви и качествени интериорни врати. Затова обмисляйте внимателно и предпазливо и не бързайте при избора, за да не се налага да „свиквате” след това с вече направената грешка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *