Бяла интериорна врата в модерен стил
Полезно

Какви интериорни врати да избера фалцови или безфалцови?

Когато решите да сменяте интериорните врати в жилището, пред вас се задават купища въпроси свързани с:

  • цвят на вратата;
  • стил и модел врата;
  • материал на изработка;
  • покритие;
  • фалцова или безфалцова.

В тази статия ще разгледаме темата за фалцовите и безфалцовите интериорни врати, като ще ви запознаем с и двата типа врати и по-конкретно с разликите между тях. Техните предимствата и недостатъци. Ще започнем с фалцовите врати.

Фалцови Врати

Какво е фалц? Фалца представлява Г-образна чупка от едната страна на крилото. Идеята на този тип интериорни врати е при затваряне на крилото, Г-образната чупка на крилото да прилегне на перваза на вратата и допълнително да уплътни, без да остава фуга между крилото и касата. Фалца на крилото допринася за по-добрата шумо и топло изолация, в съчетание с доброто уплътнение, допълнително не позволява да преминава прах от едно помещение в друго.

Недостатък при тези врати е, че трябва да имате сравнително стандартен отвор, защото крилата не могат да се подрязват в широчина, заради въпросния фалц. Също така при избора на фалцова интериорна врата трябва да определите начинът на отваряне на вратата предварително. Друг минус при фалцовите врати е, че са малко по-скъпи. Самата изработката на вратата е по-трудоемка и изисква повече усилия и от там идва разликата в цената в сравнение с безфалцовите врати.

Безфалцови врати

Нека поговорим и за безфалцовите врати, какво представляват и какви са техните предимства и недостатъци.

При тези врати, крилата са безфалц, тоест я няма Г-образната чупка на крилото, като при фалцовите интериорни врати. Те са изцяло гладки от двете страни и крилото не ляга върху перваза, а влиза вътре в касата, което оставя малка фуга, между касата и крилото, но към касата, пак имаме допълнително уплътнение, за да не се губи енерго ефективността на вратата.

Тези врати се наричат още тапетни, защото при затворено положение на врата крилото влиза в касата и е в една равнина със стената. При тях едно от основните предимства е, че посоката на отваряне може да се определи и в деня на монтажа, ако се колебаете как точно искате да се отваря вратата, препоръчваме ви такъв тип врата.

Друго предимство при тях е, че ако жилището ви няма стандартни отвори, безфалцовите крила позволяват корекция и в широчина и във височина и така няма да се занимавате излишно с корекция на отвора, това е огромен плюс особено ако вече сте поприключили с ремонта и сте боядисали стените.

Тези врати ще ви спестят доста главоболия и няма да се занимавате с къртене и разширяване на отворите, което ще ви спести и средства. Допълнително предимство е, че са по-евтин вариант в сравнение с фалацовите врати.

След, като разгледахме фалцовите и безфалцовите интериорни врати и техните предимства и недостатъци, оставяме на вас да направите избора, коя врата ще подхожда най-много на вашето жилище.