klyuchove za blindirana vrata
Полезно

Основни ключови грешки при закупуване на входна врата

Когато имаме намерение да заменим старата си входна врата с нова такава трябва да подходим отговорно. Не искаме вратата, за която сме заплатили не малко сума пари да се окаже с недостатъци, за които бихте разбрали едва няколко месеца по-късно от експлоатацията й.

Отделете 5 минути в прочитането на тази статия, за да избегнете досадните грешки при закупуването на входна врата.

Грешка №1 – ОСНОВНОТО НЕЩО – ЗАКЛЮЧВАНЕ

Сложното заключване е добър избор, но къде е гаранцията, че ще предпазва от студ през зимата или ще има нужната изолация? Ако не искате допълнителни неудобства изберете модел с висока топло и шумоизолация.

Надеждната изолация предпазва жилището ви от студ и външен шум, също така предпазва и металът от замръзване. Без замръзване няма конденз, скреж и лед, а в резултат на това няма механична повреда, която значително да намали експлоатационния живот на дори най-висококачествените врати.

image001

Грешка №2 – КРАСОТАТА И ВИЗИЯТА ПРЕДИ ВСИЧКО

Неоспорим факт, е че вратата трябва да е привлекателна с добър външен вид. Обаче само това не е достатъчно и е необходимо да се съобразим, че основната задача е вашият дом да е предпазен от проникване на външни лица, от студ и от шум.

Реалната „беда” на повечето бюджетни модели е красива външна структура без подсилена вътрешна част. В началото на експлоатацията им липсват оплаквания и видими дефекти, но на по-късен етап до няколко месеца след монтажа крилото се разхлабва и има допълнително неприятни „изненади”:

– трудно отваряне и затваряне с ключа – проблемът с ключалките;

– вратата се затваря с голяма трудност;

– лесно проникване в дома ви от недоброжелатели.

Излишните главоболия може да бъдат избегнати, ако изберете качествена блиндирана врата. Но как да я изберем? Потърсете модели отговарящи на следните изисквания:

– метална конструкция – външна и вътрешна;

– крило с гладка и равна повърхност, където патронът не трябва да надстърча;

– минимален брой на свързващи части;

– допълнителни елементи за подсилване на конструкцията – например пасивно стоящи шипове, които при затваряне на крилото влизат в касата.

Ако блиндираната врата отговаря на някои от посочените критерии може спокойно да я закупите и да сте сигурни в „дългия” живот на употреба.

Грешка№ 3 Уплътнение

Запомнете: скъперникът плаща 2 пъти. При затваряне на блиндираната врата е нужно тя да “прилепне” плътно, нали? А за това ви трябва надеждно уплътнение, което осигурява:

– високо ниво на шумо изолация;

– добра топлоизолация;

– по-дълга експлоатация на вратата.

Защо трябва да изберете висококачествено уплътнение? Ако изберете по– опростен вариант, е вероятно такъв материал да се напука и да се разпадне след няколко години, а крилото няма да се затваря плътно, което заплашва от деформация и преминаване на студен въздух. Защо ви трябват такива проблеми?

Грешка№ 4 Избор на евтини аксесоари

Инвестирали сте много пари във висококачествена блиндирана врата, но когато дойде въпросът за аксесоари и брави решихте да спестите малко и да изберете евтини такива, но това е недопустимо. По-добре е да разберете кои ключалки и аксесоари биха били най-надеждни и да ги включите предварително към избора си:

– Панти – има вътрешни и външни. Първите не могат да се премахнат или отрежат за това са и по-надеждни. Вторите биха били добър избор, в случай, че дизайнът им включва допълнителни пасивни шипове на крилото, които лягат в касата при затваряне. Ако крадци отрежат пантите, те все още не могат да свалят крилото на вратата.

– Ключалки – не е важна марката или дизайнът, а класът по безопасност. Идеалният избор е лостови ключалки, в комбинация с девиатори и вертикална болтова система като те нямат еднаква съпротива.

– Дръжки – изборът им също е важен, като е хубаво да се спрем на издръжлив и удобен модел.

– Шпионка – шпионката трябва да осигури добър обхват на преглед, така че при позвъняване на вратата да се чувствате безопасно и да можете да направите широк оглед преди да отворите.

image003

Грешка №5 Монтаж от собствена страна

Ако няма опасност да монтирате вратата накриво и да попречи за нормалното функциониране, тогава бихте могли да се справите сами. Ако желаете вратата ви да има дълъг експлоатационен живот, то тогава е желателно да оставите това на професионалисти.

Най-сигурният начин е да поръчате врата в доказана фирма, която не само ще ви препоръча необходимия модел според вашите нужди и финансови възможности, но и ще ви съдействат при избор на доказани монтажни екипи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *