Интериорни врати на ниски цени
Полезно

Материали и покритие при различните интериорни врати

Предлагат се интериорни врати с много голямо разнообразие от материали, като това довежда до разнообразие и в цените. А това е най-важното, когато избираме интериорни врати – от какъв материал са направени.

1. Материали, от които се изработват:

ПДЧ– Материал добре познат от миналото. Преди години мебелите се правеха именно от него. Изработва се от дървесни частици, пресовани и слепени със специална смола. Предимството при него е, че не е скъп. А недостатъците, че не позволява фрезоване и водоустойчивостта му не е висока.

МДФ – Medium Density Fiberboard. Този вид материал се произвежда от по-мека дървесина  чрез метода на сухото пресоване, под високо налягане и температура. Дървесните частици са много по–ситни от ПДЧ –то. След това се слепват с лепило и парафин, което прави материала екологичен.  Той има по–голяма здравина и плътност, което позволява лесна обработка  като фрезоване например. Други предимства са, че е до по–висока степен водоустойчив и със сравнително доста по–гладката повърхност. И естествено цената е малко по–висока от на ПДЧ.

ХДФ – High Density Fiberboard. Начинът на производство е близък до МДФ, но при по-висока температура и налягане. В следствие на това плоскостта е по–здрава, гладка и устойчива.

2. Покритието, на различните интериорни врати за дома, може да бъде изработено от различни видове материали:

  • ПВЦ фолио – това е сравнително по–евтиния вариант за покритие. Лесно се поддържа и се произвежда в много и различни цветове. От наситени и много искрящи до топли и не до там натрапчиви. Естествено и в дървесни нюанси.
  • Ламинатно покритие – това са тънко пресовани дървесни частици, оцветени в различни нюанси, имитиращи дървесина. Сравнително по–устойчиво на надраскване.
  • Естествен фурнир – това е естествена дървесина, пресована на много тънки листове, тя създава илюзията, че вратата е изработена от масивно дърво. Но има и недостатък – с времето цвета се променя.
Материали и покритие при различните интериорни врати
Гласувай

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *