Мистериозни врати по света
Полезно

Топ 5 на най-мистериозни врати в света

Ваканционният сезон е в разгара си. И ние предлагаме да дойдете с нас на вълнуващо пътешествие, което ще отвори за Вас оригинални врати от различни части на света.

  1. Мраморна порта на Наксос

Да започнем с една от най-древните забележителности, която е известна на туристите от времето на Древна Гърция. Това са портите на Портар, или както ги наричат още Портира и те са на остров Наксос. По едно време те трябваше да служат като вход към храма на Аполон, планиран да бъде издигнат в чест на боговете – покровители на острова. Но конструкцията остана незавършена, въпреки че обещаваше да бъде най-амбициозната по онова време. А за съвременните ловци на античност остават истински спомени от онези времена – великолепната порта, направена от мрамор, които са отличителен белег не само на острова, но и на целия архипелаг от цели 27 века. В допълнение към тази Портара, с нейното величие, имплантира усещане за спокойствие и осъзнаване, че всички сме част от нещо вечно и без съмнение красиво.

  1. Къща на Слънцето край морето в Одеса

Съвсем наскоро Украйна се попълни с оригинална атракция, която има своя интересна история. Преди година в Одеса, на брега на Лангерон, се състоя официалното откриване на нова туристическа атракция, арт обект, наречен „Дом Солис” („Домът на слънцето”). Тази скулптура е прототип на старата одеска врата, която вярно служи един и половина векове. И благодарение на идеята на майстора Михаил Рева, вратите придобиха нов облик. Сега са главният вход към слънцето на морския бряг. Както преди, тези врати се отвориха и посрещнаха със същото гостоприемство и сърдечност. Следователно прототипът на тази врата символизира началото на нов живот и добри промени. Тези врати не губят своята мистерия през зимата. Замразен лед върху бронзовата скулптура на вратите е толкова рядък, колкото продължението на вековната му история.

  1. Сюрреалистични врати в Бавария

Колко активни туристически центрове, различни маршрути съществуват и напълно непроследени пътеки и популярни курорти са в състояние да привлекат оригинални врати. За да ги видите, трябва да знаете онези скрити места, които не са записани в пътеводители, но само няколко ще разкажат. Така че проектът, наречен „PORTA ALPINAE“, изглежда ни казва: отворете вратите към друг свят, отворете света в себе си. Тези врати бяха инсталирани през 2009 г. и стоят на ръба на скала, без помощта на сложни конструкции. Мнозина не знаеха за тази оригинална атракция в Баварските Алпи, но благодарение на снимки на известни фотографи можем да се възхитим и на тяхната красота. Тези врати са се превърнали в приятно отваряне за самите фотографи, насочвайки се към планинско езеро. Сега това е една от любимите фотографии на много пътешественици.

  1. Врати на Австрия

Художественият проект с простото име „9 врати“ (9 TÜRE) е създаден от девет художници от пет държави на надморска височина над 2000 метра в австрийския ски курорт Zürs през 2017 година. Идеята на проекта беше да се монтират врати по зеления пейзаж и да се даде възможност на туристите да изследват планинските пътеки и да разширят виртуалните граници за себе си. В крайна сметка вратите са способни да изпълняват много функции: защита, комфорт и безопасност, преодоляване на препятствия, откритост и интерес към новото.

  1. Проект „Ритми на живота“

От 1999 г. скулпторът Андрю Роджърс създава най-необичайното съвременно изкуство в света, „land art“. Проектът му показва на света взаимодействието на природата и изкуството и се нарича „Ритми на живота“. Колекция от мащабни скулптури е разположена в паркове на седем континента на най-екзотичните места. И около седем хиляди души помогнаха за реализирането на всички идеи на автора на проекта. Благодарение на своята монументалност те са перфектно видими от космоса.