Съвети при закупуване на входна врата
Полезно

Ръководство за закупуване на входна врата

Входната врата не е просто една „предна врата“. Вашата врата ще бъде основното нещо, което гостите Ви или минувачите по улицата ще забележат. За това една подходяща врата значително ще увеличи естетиката на Вашия дом. В тази статия ще се запознаете какво е нужно да знаете при закупуване на нова врата за Вашия дом или офис.

В днешни дни има голямо разнообразие от входни врати, в различни стилове за всеки различен вкус – от най-артистичния до най-консервативния. Обърнете внимание на материала на изработка. Материалите най-често използвани в днешно време са – фибростъкло, стомана и дърво. Всеки от материалите си има предимства и недостатъци.

Съвети за пазаруване

Online проучване

Независимо дали сте решили да закупите Вашата врата в магазин или онлайн, ще спестите време и нерви, като направите предварително проучване онлайн. Обикновено сайтовете на производителите описват конструкцията и материалите използвани в дадена врата, могат да Ви предложат каталози с голям избор от врати и ще Ви бъдат полезни при намирането на местен търговец на дребно. И дори да не виждате подборна информация за вратата, която искате, подобен модел може да Ви запознае с конструкцията и покритието на желаната от Вас врата.

Енергийна ефективност

Блиндираните врати и вратите от фибростъкло обикновено имат по-голяма изолационна стойност от дървените врати.

Монтаж

Входните врати обикновено идват като пълен комплект от крило, каса, прагове и необходимия обков. За това е важно да предвидите точните размери на отвора, в който ще се монтира входната врата. Избирането на по-голяма или по-малка врата води до повторно къртене/шпакловане и ненужни разходи. Ако нямате нужните умения да монтирате Вашата входна врата сам, по-добре се обърнете към специализирана фирма, която работи в тази сфера. Всеки домашен център или специализиран магазин за врати поддържа контакти с фирми работещи в тази сфера.

Врати

Подсигурете сигурността на Вас и Вашето семейство

Необходимо е да инвестирате в качествена брава за врата, за да се предотвратят потенциални кражби и/или опити за влизане с взлом. Допълнителна защита може да осигурите с помощта на секретен патрон, бронировка за патрона и ориентирайки се към врата с активни/пасивни шипове.

Видове входни врати

Голяма част от входните врати на пазара са от стомана, фибростъкло или дърво. По-долу ще намерите кратка систематизация на предимствата и недостатъците на тези три материала.

Фибростъкло

Практичен избор за повечето хора. Тези врати са с гладка повърхност или покритие наподобяващо релефна дървесна структура.

Предимства: Фибростъклото е по-устойчиви на износване в сравнение с блиндираните врати; лесно могат да бъдат пребоядисани; намират се в средния ценови диапазон; устойчиви са на огъване; изискват малко поддръжка.

Недостатъци: Фибростъклото може да се спука при по-силен удар.

Стомана

Този тип врати представлява около половината от пазара.

Предимства: Блиндираните врати са с ниска цена и същевременно осигуряват добра устойчивост на атмосферни условия в сравнение с доста по-скъпите стъклени и дървени еквиваленти. Металните врати изискват минимална поддръжка. Те са енергийно ефективни, въпреки че ако решите да добавите стъклени панели това би намалило тяхната изолационна стойност.

Недостатъци: Металните врати не осигуряват същата защита срещу лоши атмосферни влияния като вратите от фибростъкло. Макар да изискват много малка поддръжка, вдлъбнатините са често трудни за поправка и места с обелена боя могат бързо да ръждясат, ако не са пребоядисат бързо.

T 777 Black

Дърво

Дървото притежава уникална визия, която всеки друг материал се мъчи да имитира.

Предимства: С редовна поддръжка вратите от дървесина осигуряват най-добра устойчивост против износване. Допълнително драскотините са лесни за поправка.

Недостатъци: Дървените врати са относително скъпи сравнени с другите алтернативи на пазара. Те изискват и редовно боядисване или лакиране, за да са устойчиви на влага и неблагоприятни атмосферни влияния.

Производителите на врати имат огромно разнообразие, комбинации от материали за изработка, видове вътрешна конструкция, тип на изолационния материал, съпътстващи аксесоари и обков и т.н. Колкото по-сложен е дизайнът и вътрешната конструкция, толкова повече ще струва вратата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *