Полезно

На какво да обърнем внимание при избора си на входна врата?

Основната конструкция на входните метални врати е касата и самото крилото на вратата.

Конструкцията на вратата се състои от следните компоненти:

 • Рамка на вратата
 • Допълнителна летва
 • Праг
 • Твърдо или меко уплътнение
 • Различен дизайн и аксесоари за вратата
 1. Крилото – Надеждният дизайн на входните врати зависи до голяма степен от крилото, тъй като то е основата на вратата. Най-използваните материали за изработката на крилото са дървото и металът. Ако трябва да съобразим и с опасността от възникване на пожар, то най-добрият материал за изработката на вратата би бил металът или по–точно стоманата. Освен това крилото, изработено от стомана, е по-предпочитано от гледна точна на цена и на качество.
  Ако става въпрос обаче за по-естетически красива врата, която да придаде на дома ви завършен и неповторим вид, може да изберете врата изработена от дървесен материал, това най-често е МДФ (ситно пресовани дървесни частици на висока температура със свързващи вещества). Понякога за декорация се използват прозорци или обрисувани стъкла (стъклописи). Тези типове се срещат най-вече на входа на къщите, за апартаменти са предпочитани вратите, изработени от по-здрав материал.
  Качественото изпълнение на покритието предпазва дома от конденза, който би се получил при спадането на външните температури, затова от значение е и изолацията, която е използвана за изработката на вратата. Оптималната възможност за шумо- и топлоизолация е минералната вата. Допълнителните предимства на този материал са хипоалергенната и екологична зависимост.
 2. Каса – Завършена облицовка на конструкцията на вратите се придобива, когато крилото се закачи на фиксираната каса. Вариантите на изпълнение са различни: повечето каси имат правоъгълна форма, но има и по-сложни изпълнения като арките например.
 3. Допълнителна летва – Понякога, когато се монтира вратата, се изисква допълнителна летва, която служи за намаляване на разстоянието между касата и стената, когато то е по-голямо от необходимото. Използването на допълнителната летва запазва естетическия вид на входната врата, освен това тя има фукцията на шумо- и топлоизолатор.
 4. Праг – Удобството при ежедневната употреба на входната врата също се влияе от удобството на привидно незначими елементи като прага например. Прагът е дървен блок, разположен в долния край на вратата. Неговата функция е да подобри изолацията и да поддържа механичната здравина на завършената конструкция.
 5. Уплътнение – Как да предпазим дома си от външен шум и да поддържаме удобна температура? Тези задачи са възложени на изолация, ролята, на която се извършва от уплътнението. Допълнителното функционално натоварва е амортизация. Благодарение на това, всяко рязко затваряне на вратата е ефективно заглушено от уплътнението. За направата на такова могат да се използват твърди или меки материали. Като меките осигуряват максимална еднородност между крилото и касата.
 6. Аксесоари – Когато избирате аксесоарите за вашата врата се опитайте да обърнете внимание не само на естетическия вид, който ще й предадат те, но и на материала на изработка, от който зависи издръжливостта на аксесоара.
На какво да обърнем внимание при избора си на входна врата?
Гласувай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *