Полезно

На какво да обърнем внимание при избора си на входна врата?

Основната конструкция на входните метални врати е касата и самото крилото на вратата.

Конструкцията на вратата се състои от следните компоненти:

 • Рамка на вратата
 • Допълнителна летва
 • Праг
 • Твърдо или меко уплътнение
 • Различен дизайн и аксесоари за вратата
 1. Крилото– Надеждния дизайн на входните врати зависи до голяма степен от крилото, тъй като то е основата на вратата. Най-използваните материали за изработката на крилото са дървото и метала. Ако трябва да съобразим и с възникването на пожар, най-добрия материал за изработката на вратата е метала или по –точно стоманата. Освен това крилото, изработено от стомана, е по-предпочитано от гледна точна на цена и на качество.
  Ако става въпрос обаче за по естетически красива врата, която да придаде на дома ви завършен и неповторим вид, може да изберете врата изработена от дървесен материал, това най-често е МДФ (ситно пресовани дървесни частици, пресовани на висока температура със свързващи вещества). Повърхността на крилата може да бъде . Понякога за декорация се използват прозорци, или обрисувани стъкла (стъклописи). Тези типове се срещат най-вече на входа на къщите, за апартаменти са предпочитани вратите, изработени от по-здрав материал.
  Качественото изпълнение на покритието предпазва дома от конденза, който би се получил при спадането на външните температури, затова от значение е и изолацията, която е използвана за изработката на вратата. Оптималната възможност за шумо и топло изолация е минералната вата. Допълнителните предимства на този материал са хипоалергенната и екологична зависимост.
 2. Каса– Завършена облицовка на конструкцията на вратите се придобива, когато крилото се закачи на фиксираната каса. Вариантите на изпълнение са различни: повечето каси имат правоъгълна форма, но има и по-сложни изпълнения като арките например.
 3. Допълнителна летва– Понякога, когато се монтира вратата се изисква допълнителна летва, която служи за намаляване на разстоянието между касата и стената, когато то е по-голямо от необходимото. Използването на допълнителната летва запазва естетическия вид на входната врата, освен това тя има фукцията на шумо и топло изолатор.
 4. Праг– Удобството при ежедневната употреба на входната врата също се влияе от удобството на привидно незначими елементи като прага например. Прагът е дървен блок, разположен в долния край на вратата. Неговата функция е да подобри изолацията и да поддържа механичната здравина на завършената конструкция.
 5. Уплътнение– Как да предпазим дома си от външен шум и да поддържаме удобна температура? Тези задачи са възложени на изолация, ролята, на която се извършва от уплътнението. Допълнителното функционално натоварва е амортизация. Благодарение на това, всяко рязко затваряне на вратата е ефективно заглушено от уплътнението. За направата на такова могат да се използват твърди или меки материали. Като меките осигуряват максимална еднородност между крилото и касата.
 6. Аксесоари– Когато избирате аксесоарите за вашата врата се опитайте да обърнете внимание не само на естетическия вид, който ще и предадат те, но и на материала на изработка, от който зависи издръжливостта на аксесоара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *